Ruiteropleidingen

Ruiteropleidingen op Manege Middenhof

Ik wil beginnen met paardrijden, wat heb ik nodig?

Voor het paardrijden zijn een aantal attributen nodig, zoals een cap, een goede rijbroek, laarzen en een zweep. Natuurlijk kan je vóór je eerste rijles al naar een ruitersport speciaalzaak gaan en daar een complete outfit aanschaffen. Wij adviseren hierin enige terughoudendheid. Eerlijkheid gebied ons te zeggen dat sommigen na enkele rijlessen afhaken en het paardrijden voor altijd voor gezien houden en anderen zijn voor de rest van hun leven verkocht. Voor beide categorieën geldt dat je voor de eerste lessen best met iets minder toe kunt. Hieronder vindt u enige adviezen.

Een cap

Een goede rijcap beschermt uw hoofd bij een eventuele val, maar ook bij een buitenrit tegen laaghangende takken. Schaf daarom een cap aan die prettig zit, goed past en van een stevige kwaliteit is. Er bestaat beperkte mogelijkheid om een cap op de manege te lenen. Let er bij het aanschaffen van een cap op dat dit een goedgekeurde veiligheidscap moet zijn met het CE 1384 keurmerk. Is dit niet het geval, dan rijdt een ieder voor eigen risico! Op de gehele accommodatie is voor alle ruiters en amazones rijden met een cap verplicht!

Een rijbroek

De rijbroek moet goed passen: er mogen geen plooien zitten aan de binnenzijde van de dijen, knieën en kuiten. Ook over het zitvlak moet de stof glad aansluiten wanneer je in het zadel zit. Een legging of een strakke trainingsbroek zijn daarom heel geschikt om met rijden te beginnen. Een spijkerbroek juist niet, de dikke naden veroorzaken al gauw blaren of een kapotte huid.

Rijlaarzen

Rijden met schoenen of laarzen met haakjes of een rits aan de binnenkant is verboden. Deze zouden het paard en/of het zadel kunnen beschadigen. Bovendien kunnen de voeten tijdens een val achter de beugel blijven haken. Er zijn tegenwoordig allerlei goede rubberen laarzen te koop. Let wel op een goede pasvorm. Gevoerde laarzen zitten ‘s-winters lekker warm. Koop laarzen niet precies op maat, maar houdt rekening met uitzetten van de voeten bij warmte of een paar dikke sokken voor de kou. Beginnende ruiters kunnen zeker de eerste lessen gebruik maken van een paar kaplaarzen.

Een rijzweep

Een rijzweep is nodig om de kuithulpen te versterken. Een rijzweep hoeft niet duur te zijn en kan zeker bij de eerste rijlessen van de manege geleend worden.