Certificaat Buiten Rijden (CBR)

Certificaat Buiten Rijden (CBR)

Veel ruiters vinden het heerlijk om buiten te kunnen rijden, maar er komt meer bij het buitenrijden kijken dan vaak wordt gedacht.

Totaal zijn er 3 CBR-certificaten te behalen, waarbij iedere proef uit een deel praktijk en een deel theorie bestaat. Wanneer een ruiter het derde certificaat heeft behaald staat dit gelijk aan het ruiterbewijs. Ruiters die al een ruiterbewijs hebben en ook in het bezit zijn van een ruiterpaspoort, doen er ook verstandig aan om de opleiding voor de Certificaten Buiten Rijden te volgen. Op deze wijze wordt je kennis uitgebreid en je geheugen weer opgefrist. Dan ben je bovendien ook weer op de hoogte van alle nieuwe verkeersregels. Wel zo belangrijk als je met een levend wezen een buitenrit maakt!

De theorie voor elk CBR-certificaat kan geleerd worden uit een 2-tal boeken:
– de map “FNRS Verantwoord paardrijden” uitgegeven door de FNRS.
– “Leren rijden voor het ruiterbewijs” uitgegeven door de SRR.

Deze boeken zijn via het FNRS-ruitersportcentrum aan te schaffen en de theorie die je moet leren voor het CBR staat erin. Naast deze theorie moet ook een praktijkdeel gedaan worden. Dit bestaat uit het afleggen van een aantal buitenritten waarna het echte praktijkexamen gedaan kan worden.

Wat moet je doen voor CBR1
Tijdens het examen word je beoordeeld op onder andere in balans zitten, op- en afzadelen, paard onder controle hebben, langs obstakels rijden, galopperen en theorie. Het theoriedeel van CBR1 bestaat uit 25 meerkeuzevragen, waarvan ten minste 20 vragen goed beantwoord moeten zijn. Als de ruiter geslaagd is voor het theorie-examen mag ook het praktijkexamen gedaan worden. De theorie die geleerd moet worden is in onderstaand schema te vinden.

Wat moet je doen voor CBR2
In het examen word je onder andere beoordeeld op theorie, onder begeleiding leren leiding geven, het kunnen springen van een lage sprong en de verlichte zit. Het theoriedeel van CBR2 bestaat ook uit 25 meerkeuzevragen, waarvan ten minste 20 vragen goed beantwoord moeten zijn. De theorie die je moet kennen is te vinden in het leerboek van de SRR.

Wat moet je doen voor CBR3
De theorie die je daarvoor moet leren staat in het SRR boek “Leren rijden voor het ruiterbewijs”. Het praktijkdeel is een buitenrit waarbij gelet wordt op onderdelen als het rijden op buiten terrein, de regels voor het rijden op de openbare weg in praktijk en zowel individueel als in een groep kunnen rijden.

Het Ruiterbewijs

Het ruiterbewijs is een soort rijbewijs voor het besturen van een paard in het verkeer. In de toekomst zal iedereen die met een paard op de openbare weg rijdt, in het bezit moeten zijn van een ruiterbewijs. Momenteel zijn er al manegebedrijven die alleen paarden verhuren aan bezitters van een ruiterbewijs. Ook zijn er al natuurgebieden in het land, o.a. de Veluwe, waar men zonder ruiterbewijs niet mag rijden.

Sinds de invoering van het Ruiterpaspoort organiseren wij het Ruiterbewijsexamen niet meer. Het Ruiterbewijs kan uitsluiten nog gehaald worden door middel van het z.g. Certificaat Buiten Rijden examen (CBR).